Hoe begin ik met hardlopen? – 3 Tips

Je bent er over uit. Je wilt fitter en gezonder worden en wil aan de slag met hardlopen. Maar hoe begin je met hardlopen? Hardlopen is natuurlijk een erg toegankelijke sport en kan overal en (bijna) altijd. Het is echter wel belangrijk om op een aantal zaken te letten.

De juiste hardloop schoen kiezen

Vermijd ten eerste valkuil nr. 1 , koop geen hardloopschoen om het uiterlijk. Laat je eventueel goed adviseren in een hardloopwinkel. Buigzaamheid, pasvorm, stabiliteit allemaal zaken waar je op kan letten en wat voor iedereen verschillend kan aanvoelen. Loop dus altijd een proefrondje in de winkel / loopband om te voelen wat voor jou goed voelt. Maar waar moet je nou op letten bij het aanmeten van een paar hardloopschoenen?

  • De hiel moet vast zitten, niet te strak of te los. Als de schoen goed dichtzit mag je niet heen en weer kunnen slippen en het zou ook niet irritant moeten aanvoelen.
  • Let goed op de breedte van de voorvoet. Deze mag in de schoen naar beide kanten kunnen bewegen zonder de binnenzool te raken.

Hardloop schema om te beginnen met hardlopen

(Hard)loop niet te snel van stapel en bouw je hardloop-game rustig op. De meest veel  voorkomende fout is om te snel, teveel KM’s te gaan lopen en zo blessures op te lopen.

Begin rustig twee keer in de week en zet een doel waarnaar je op wilt bouwen. Zo kun je online bij bijvoorbeeld Runnersworld diverse hardloop schema’s vinden. Vaak werkt een interval schema het beste om op te bouwen.

Voorbeeld van een Interval schema op mee te beginnen:

  • Stap 1: 20 minuten om en om een halve minuut hardlopen en een minuut wandelen.
  • Stap 2: 20 minuten om en om een minuut hardlopen en een minuut wandelen.
  • Stap 3: 20 minuten om en om een minuut hardlopen en een halve minuut wandelen.
  • Stap 4: 20 minuten om en om een twee hardlopen en een halve minuut wandelen.

De volgende stap neem je op het moment dat het voor jou goed voelt. Spierpijn mag maar neem genoeg rust en forceer niets. Neem ook de KM’s op zodat je uiteindelijk ook een doel op die eerste 5KM kan zetten. Na stap 4 kun je de tijd en intervallen verder opschroeven.

Kies een goede hardloop afstand om te beginnen met hardlopen

Hoe begin ik met hardlopen zonder al te lange routes te lopen? In en rondom de stad zijn er prachtige hardlooproutes te vinden maar kies een korte ronde. Een ronde die je vaker in 1 training kan lopen waardoor je niet te veel KM’s gaat maken in je eerste loop.

Klik hier of hieronder voor een aantal leuke korte hardlooproutes in Utrecht die je naar eigen vermogen zo vaak kan herhalen als je wilt en zo, zo lang als jij wilt kan maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *